23948sdkhjf

Första svanmärkta tvätteriet

Företaget Herr Gårman Entrémattor är första tvätteriet i Norden med Svanen. Företaget tvättar och hyr ut entrémattor till företag i Stockholmsregionen.
- Vi har jobbat stenhårt med vårt miljöarbete för att visa att vi klarar Svanens stränga gränsvärden säger Michael Tisjö, vd Herr Gårman. Därför hade det varit bra om stat, kommuner och andra uppköpare tar hänsyn och visar allvar med sitt miljöarbete, genom att välja detta miljöanpassade alternativ.
Tvättvattnet renas i ett eget biologiskt reningsverk. Nästan allt vatten återanvänds flera gånger. Enligt Sveriges Tvätteriförbund tvättas det årligen 82000 ton industritvätt i Sverige. Till all denna tvätt går det åt ungefär 125-250 GWh energi, 1-1,5 miljoner kubikmeter vatten och 10-20000 ton tvättmedel. Tvätteriernas största miljöbelastning är utsläppen till vatten och reningsverk med rester av smuts och kemikalier från tvätten samt utsläppen från energiproduktionen.
- Svanen är ett "grönt kvitto" på att tyvätteriets miljöarbete håller en mycket hög nivå. Det har vi som oberoende tredje part verifierat och kvalitetsgranskat, menar Ulf Eriksson på SIS Miljömärkning.
Än så länge är det bara industritvättar som kan Svanen-märkas.
Mer info: Michael Tisjö, 08 - 50 30 40 60, Ulf Eriksson, SIS, 08 - 55 55 24 44.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064