23948sdkhjf

Latex ger miljövänligare förpackningar

Doktoranden Caisa Andersson har under flera år arbetat med att få fram en bättre barriär mot fukt och syre i våra livsmedelsförpackningar. Den 20 december lägger hon fram sin doktorsavhandling vid Karlstads Universitet.
Latex har sedan lång tid använts för olika typer av ytbehandling på papper. På senare år har intresset fokuserats mot polymerens egenskaper att bilda ett täckande skikt på pappersytan.
- Ytbehandlingen är till för att skapa en barriär mot till exempel fukt för livsmedelsförpackningar. Jag provar olika bestrykningar av papperet med latex och ser sedan vad det ger för resultat, vilka egenskaper barriären har. Syftet har varit att förstå vilka bakomliggande faktorer som avgör hur en bra barriär bildas, säger Caisa Andersson.
En latexfilm kan enkelt återvinnas eller komposteras. En annan fördel är att förpackningens fogar lätt kan smältas samman utan att lim behöver användas.

Med sin avhandling ”Interactions between polymers in dispersion coating and surface sizing of paper and board”, blir hon den första doktoranden att disputera vid institutionen för kemi vid Karlstad universitet.
Mer info: Caisa Andersson, caisa.andersson@kau.se, 054 – 700 10 95.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078