23948sdkhjf

Historiskt beslut om handel med utsläppsrätter

EU:s miljöministrar har enats, efter en lång debatt, kring ett gemensamt EU-direktiv för handel med utsläppsrätter.
- Jag lägger mycket stor vikt vid detta beslut om handel med utsläppsrätter. Beslutet innebär att EU nu tar ett viktigt steg framåt i arbetet för att genomföra de åtaganden som vi har enligt Kyotoprotokollet, anser miljöminister Lena Sommestad.
Syftet, är att utsläppen av växthusgaser inledningsvis endast CO2, ska begränsas på ett kostnadseffektivt sätt. Anläggningar som kan misnak sina utsläpp till en kostnad som är lägre än det genomsnittliga priset, kan sälja utsläppsrätter. Det finns således inga begränsningar på vilka parter som får handla med utsläppsrätter.
Första gällande perioden för direktivet är satt till 2005-2007 och kan ses som en försöksperiod. Andra perioden 2008-2012, sammanfaller med Kyotoprotokollets första åtagandeperiod, vilket också ger möjligheten till en internationell handel med utsläppsrätter inom ramen för Kyotoprotokollet.
Direktivet ska slutligen antas i parlamentet och väntas bli klart 2003. I Sverige arbetar en delegation för närvarande med att utveckla en nationell modell så att handeln med utsläppsrätter ska kunna börja 2005.
Mer info: Agnes von Gersdorff, 08 - 405 44 95.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062