23948sdkhjf

Ny avloppsreningsanläggning i Husum

Nu är det klart att det blir Skanska Tekra Oy som kommer leverera utrsutningen för huvudprocessen i den nya anläggningen för avloppsvattenrening vid M-reals fabrik i Husum. I och med detta är det också klart för byggstart, i april 2004 inleds installationen av processutrustningen.
Hela anläggningen beräknas stå klar för idriftsättning hösten 2004. Projektet sysslesätter 40 personer och kostar 380 miljoner kronor.
Anläggningen placeras på Vörtskär öster om Husumfabriken och kommer uppta en yta av 50 000 kvm. Den kommer ha en kapacitet att rena 4300 kubikmeter vatten per timme. Men den är även dimensionerad att klara dagens tillåtna produktionsvolym på 690 000 ton blekt massa och 600 000 ton papper per år.
Avloppsreningen bygger på komplett ny rening, allt för att reducera olika typer av utsläpp. Bland annat kommer organiskt material brytas ned med hjälp av bakterier under närvaro av syre i den selektorförsedda aktivslamanläggningen. I det sista steget, eftersedimenteringen, separeras bioslam och vatten. Det renade vattnet leds till havet och slammets olika beståndsdelar kan återvinnas till energi respektive återanvändas i bioreningsprocessen. Målet är att anläggningen ska reducera utsläppet av organisk substans (COD) med mer än 65 procent.
Mer information: Peter Kinell, platschef M-real Husum, 0663-18120.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.061