23948sdkhjf

Återvinning av aluminium betydelsefullt

Då det gäller val av förpackning är det viktigaste att den ska skydda och bevara produkten, den ska fungera i produktions, transport-, och distributionsledet samt vara miljöanpassad. Aluminium har visat sig ha alla dessa egenskaper. Ett forskningsprojekt vid Chalmers i Göteborg visade att återvinning av aluminium är betydelsefull, eftersom endast fem procent av energiinsatsen vid nyproduktion behövs vid återvinning. Dessutom växer efterfrågan på aluminium och plast snabbare än BNP.
- Eftersom aluminiummaterialets ekologiska fördelar ska kunna skördas, är det viktigt att vi återvinner aluminium, säger John Holmberg, Chalmers.
Miljöskäl och andra gynnsamma karaktäristika anses vara den bakomliggande faktorn för aluminiumens framgång som förpackningsmaterial.
- Aluminium har de rätta egenskaperna för att bli ett viktigt material i ett framtida uthålligt samhälla, om kvaliteten kan bevaras vid återvinningen. För att bevara kvaliteten framstår sortering som den mest kostnadseffektiva strategin på kort sikt, anser John Holmberg.
Aluminium har en bra barriärförmåga. Produkten förstörs varken under transporten eller under förvaringen. Ur miljösynpunkt är förpackningar av återvunnen aluminium allra bäst, eftersom materialet har lika bra prestanda som ny aluminium.
- Det är viktigt att man ur mi8ljösynpunkt ser till förpackningens helhet när det gäller vikt, energi och funktion. Tidigare fokuserades det alltför mycket på transporter av förpackningar. Nu hoppas vi på ett bredare och mer helgjutet grepp kring detta, säger Ingemar Hjelm, miljösamordnare på Coop Väst Sverige.
Notisen bygger på en kortare rapport från Packalus miljöseminarium ”Vad anser miljösverige om aluminiumförpackningar?”
Mer info: Lage Knutsson, Packalu Gruppen, 0122 – 833 25.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111