23948sdkhjf

Nya regler för radonbidrag

Regeringen har avsatt 33 miljoner kronor till radonbidrag för år 2003.
Staten ger bidrag till åtgärder som sänker radonhalten i egnahem till högst 200 bequerell per kubikmeter i inomhusluften och de nya reglerna gäller från 1 januari i år. Största ändringen är att det tidigare lämnades radonbidrag endast till egnahem med radonhalter över 400 bequerell. En annan stor förändring är att numera får åtgärderna inte vara påbörjade när man söker bidrag.
Boverket har ansvaret för det nationella miljömålet God bebyggd miljö. I juni förra året beslutade riksdagen att komplettera det målet med ett nytt delmål för inomhusmiljön. Det var då verket fick ett tydligt ansvar att driva radonfrågan. Målet är att samtliga bostäder i Sverige senast år 2020 sika ha en lägre radonhalt än 200 bq. I Boverkets byggregler finns ett gränsvärde för radon på 200 Bq vid nyproduktion.
Statens strålskyddsinstitut, SSI, har dock fortfarande kvara ansvaret för riskbedömningar och mätningar. Socialstyrelsen har det övergripande ansvaret för bedömning av olägenhet för människors hälsa i bostäder enligt miljöbalken.
Källa: Boverket
Mer info: Mats Botvid, Boverket, 0455 - 35 32 05

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.266