23948sdkhjf

Pionjärer inom miljöstyrd produktutveckling

Skellefteå Snickericentral, SSC, satsar nu på att införa miljöstyrd produktutveckling. De arbetar efter ett helt nytt koncept kring detta - utformat av Trätek.
Idag, håller Trätek och SSC ett av fem späckade seminarier i ämnet. Arkitekt Thomas Sandell och Skanskas miljösamordnare Katja Uusitalo delar med sig av sina erfarenheter.
Träteks koncept bygger på att företaget utifrån kundernas krav på miljöprestanda systematiskt ska arbeta med miljöstyrd produktutveckling.
- Det ska både leda till en ständig förbättring av produkterna och till att utvecklingsarbetet inte orsakar kostsamma felsatsningar sett ur miljösynpunkt, säger Anna Uddin, projektledare vid Trätek.
Miljöstyrd produktutveckling handlar om att skapa maximal nytta till minimal miljöbelastning. Det gäller kortfattat att specificera vilka funktioner produkten ska fylla och sedan finna den bästa lösningen från miljösynpunkt.
- Det är helt klart en viktig faktor i värderingen av ett företags varumärke att man bedriver en offensiv miljöstyrd produktutveckling, säger Kjell-Allan Jonsson, vd för SSC Skellefteå AB.
Träffar med Trätek hålls vid fem tillfällen från hösten 2002 till våren 2004.
Bland annat har ett av företagen inom SSC, SSC Trätrappor i Norsjö kommit långt i sitt miljöarbete. man tar tillvara all brännbart avfalll från produktionen, mal ner det till flis i en avfallskvarn och värmer fabriken. Den energi som blir över säljs till Skellefteå Kraft. Dessutom används en noggrann sopsortering och återvinning, och Trätrappor AB har minskat mängden avfall till deponi med 15 procent.
Mer info: Maria Boberg, vd assistent, SSC Skellefteå, 0910 - 72 59 38 eller Anna-Karin Johansson, 0910 - 72 59 44.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078