23948sdkhjf

Stålindustrin vill växa med sin marknad

Svensk stålindustri vill växa med sin marknad.
- Handeln med utsläppsrätter för CO2, i de former som hittills diskuterats, riskerar allvarligt snedvrida konkurrensen såväl inom EU som mellan EU och länder, framhåller Håkan Murby, vd för Jernkontoret.
Han fortsätter:
- Marknaden efterfrågar svenskt kvalitetsstål, eftersom det ger ökat utbyte för kunden, inte minst ur miljösynpunkt. Det är en tillväxtmarknad där svensk stålindustri fortsätter att offensivt ta nya marknadsandelar, betonar Håkan Murby.
Dessa är stålindustrins budskap när de verkställande direktörerna i SSAB, LKAB och Jernkontoret på onsdag eftermiddag uppvaktar EU:s miljökommissionär Margot Wallström och de andra svenska ledamöterna i EU-parlamentet.
- Miljön kommer ta stryk, om svenskt stål tillverkas i andra länder, eftersom svensk stålindustri har den ur miljösynpunkt kanske mest effektiva produktionen i världen, säger Murby.
- Vi menar att handel med utsläppsrätter inte är någon bra metod att söka styra de oundvikliga koldioxidutsläppen inom stålindustrin. Vårt förslag är att företagens CO2-prestationer måste bedömas utifrån utsläpp per ton stål, i ett harmoniserat system inom EU eller helst för hela världen. Det skulle helt klart premiera ståltillverkning med låga utsläpp oavsett var den sker, avslutar Håkan Murby.
Mer info: Håkan Murby, 08 - 679 17 01.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078