23948sdkhjf

Återvinning av planglas

Swede Glass United AB startar nu återvinning av planglas, såsom bil- och fönsterrutor, över hela landet. Vd för det nybildade företaget är Ebbe Nyström, tidigare vd för Svensk Glasåtervinning.
- Det handlar om cirka 30 000 ton planglas om året som annars bara hade hamnat på deponi, säger han.
I nuläget hamnar större delen av allt kasserat planglas på soptippar runt om i landet. Det är slöseri med resurser eftersom planglas också går att återvinna. Eftersom sopor till deponi beskattas och kommunerna dessutom tar ut en deponiavgift är det inte ekonomiskt lönsamt. Med bakgrund av detta, lockades Ebbe Nyström av detta nya projekt. Från starten av SGÅ1987 till i höstas 2002 var han engagerad hos Svensk Glasåtervinning som vd. Där handlade om återvinning och insamling av glasförpackningar.
- Efter åren på SGÅ kan jag systemlösningarna och logistiken. Innan vi dragit igång verksamheten har vi också långsiktigt löst avsättningen för det insamlade planglaset som används för tillverkning av nya glasprodukter, säger Nyström.
För själva insamlingen kommer Swede Glass United att samarbeta med ett antal etablerade företag inom återvinningsbranschen.
Kunderna är allt från byggföretag, glasmästerier, bildemonterare bland andra.
Oavsett om planglaset är härdat, laminerat, färgat eller ofärgat - kan allt samlas i en container, menar Swede Glass United.
- Det finns inget lagstadgat producentansvar för återvinning av planglas. Jag vill gärna vara med i ett prjekt som löser det på frivillig väg, avslutar Ebbe Nyström.
Mer info: Ebbe Nyström, 0583-10208.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079