23948sdkhjf

Miljöministern vill stärka kommunernas roll

Utan att ändra i producentansvaret vill miljöministern Lena Sommestad stärka kommunernas roll över insamlingssystemet av förpackningar och papper, skriver RVF i sitt nyhetsbrev.
Det var i huvudsak det besked som miljöministern gav i ett möte med berörda parter som hölls 26 mars.
Till mötet hade inbjudits företrädare för samtliga berörda materialbolag, Svensk kartongåtervinning, Svensk Glasåtervinning, Svenska Metallkretsen, Plastkretsen, RWA Returwell, Pressretur samt Svenska Kommunförbundet och RVF. Frågan om insamlingsansvaret är en av flera frågor som ingår i den kretsloppsproposition som kommer presenteras i maj.
Lena Sommestad vill se ett fördjupat samarbete mellan kommunerna och producenterna som leder till bättre samordning och en mer sammmanhållen planering. Kommunen har, menade Sommestad, det övergripande ansvaret för avfallshanteringen. Därför vill regeringen stärka kommunernas roll och inflytande när insamlingssystemet ska organiseras. Miljöministern klargjorde ocskå att ambitionerna när det gäller återvinningsmålen ligger fast. Producenternas fysiska och ekonomiska ansvar för insamlingen ska bestå.
Miljöministern ville också se en harmoniserad insamling som också tar hänsyn till ökade ambitioner för insamling av batterier, elavfall och annat farligt avfall.
Regeringen har för avsikt att införa nya lagkrav i en ny förordningstext som tas fram parallellt med propositionen.
Källa: RVF nyheterna

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078