23948sdkhjf

Airicole bakom vindkraftsprojekt

Nyligen så lämnade Airicole AB tillsammans med 23 andra aktörer från sex europeiska länder in en ansökan till EU-kommissionen angående ett projekt som ska bidra till att sänka kostnaderna för etablering av havsbaserad vindkraft.
- Jag är stolt över vår roll som initiativtagare och koordinator i detta projekt som samlar europeisk offshore-expertis, säger Mikael Jakobsson, Airicole AB. Satsningen omfattar 22 miljoner Euro och ska ge oss nödvändig erfarenhet för etablering av nästa generations vindkraftsanläggningar till havs.
Projektet kallas LOWEC och handlar om att kombinera den spjutspetskompetens som finns i Sverige med expertkunnande från andra medlemsländer.
- Dagens havsbaserade vindkraftverk är byggda utifrån landbaserad vindkraftteknik, men nu kommer vi att kunna få välbehövlig kunskap genom demonstration av nya anläggningar i full skala till havs, men i en kontrollerad miljö på Utgrunden i Kalmarsund, berättar Jakobsson.
På så sätt hoppas man kunna överbrygga det teknikgap so idag hindrar en snabb expansion av vindkraft ute i havet.
Chalmers, FOI, KTH, Lunds Universitet, Nordic Windpower och Kamlar Högskola är några av de forskningsinstitut och högskolor som står bakom LOWEC. Dessutom finns tillverkare som norska Scanwind, tyska Pfleiderer, Risø från Danmark, holländska ECN och franska EDF med flera med i projektet.
Man hoppas att kostnadseffektiviteten kan förbättras med 20 procent.
Mellan två och tre vindkraftverk kommer uppföras som en del i Utgrunden 2 i Kalmarsund. Därutöver kommer också förutsättningarna för ett första projektsteg på Södra Midsjöbanken att undersökas.
Mer info: Mikael Jakobsson, 0733 - 22 02 90.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08