23948sdkhjf

Lagrådsremiss för avfallsfrågor

Idag har regeringen remitterat förslag till ny lagstiftning till Lagrådet. Förslaget kommer ingå i en kommande kretsloppsproposition. Remissen bygger på en överenskommelse mellan vänsterpartiet och regeringen.<
Bland annat föreslås det att regeringen ska få möjlighet att ställa krav på varors sammansättning, återanvändbarhet och återvinningsbarhet. Karven på miljöanpassning av varor bör främst ske med regler som är gemensamma för hela EU.
Allt avfall måste hanteras på ett godkänt sätt. rgereingen vill att framförallt industrin och andra företag ska ta ett större ansvar för sitt avfall. I lgrådsremissen föreslås därför att den som innehar avfall ska se till att avfallet omhändertas på ett mijö- och hälsoriktigt sätt. Om ingen är beredd att ta hand om avfallet är det innehavaren själv som måste hantera avfallet och se till att det finns kapacitet för detta.
Metallförpackningar och plastflaskor som innehåller konsumtionsfärdig dryck och som yrkesmässigt importeras eller säljs i Sverige bör ingå i retursystem med pant. Producentansvarsutredningen har lämnat detta som förslag. I lagrådsremissen föreslås också att regeringen ska få möjlighet att meddela föreskrifter om krav på pantsystem. Detta anses behövas för att inte försena ändringarna mer än nödvändigt och för att smidigt kunna anpassa regelverket till utvecklingen av nya förpackningar.
vad gäller skrotning av bilar föreslås det i lagrådsremissen att den som yrkesmässigt skrotas bilar utan att vara auktoriserad ska kunna straffas med böter. Det föreslås också att kommunerna ska fungera som operativa tillsynsmyndigheter i fråga om bilskrotlagen.
Mer info: Monica Lövström, politiskt sakkunnig, 08 - 405 22 69.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.061