23948sdkhjf

Svenska idéer sätter solenergi i fokus

Det finns ett överflöd av miljöanpassad energi. Solen kan ge oss tio tusen gångere mer kraft än vad vi utvinner ur fossila bränslen som olja och kol och stå för världens energiförsörjning.
I en y interaktiv och inspirerande utställning på Tekniska Museet ställs energifrågorna på sin spets. Utställningen har fått namnet "Nedkalla solkraften".
- Vi vill blåsa liv i den svenska energidebatten, säger projektledare Patrik Bernhardt på Tekniska Museet. Solfångare och solceller är idag en fungerande och välbeprövad teknik, som kan förse oss med energi utan att öka på växthuseffekten eller generera radioaktivt avfall. Men ar vi allvar med talet om en hållbar utveckling borde solen vara framtidens energikälla.
En intensiv forskning pågår bland annat vid Ångström Solar Center i Uppsala. Här har man världsrekord i verkningsgrad för tunnnfilmssolceller (16,6 procent). Både stat och näringsliv stöder planerna på en pilotfabrik för dessa nya solceller, som kan innebära genombrottet för massproducerad solel och öppna vägen mot en global mångmiljardmarknad.
- Lyckas svenska forskare vara världsledande på solenergi är det god tillväxtpolitik, anser Bernhardt.
Utställningen uppmärksammar 200-årsminnet av svensk-.amerikanske uppfinnaren John Ericssons födelse . På "Nedkalla solkraften" kan besökarna se ett solcellsdrivet flygplan och testa en bilbana med solcellsdrivna modellbilar.
Mer info: Patrik Bernhardt, 08 - 450 56 22

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097