23948sdkhjf

Carl Bro vann Isovers miljöpris

Tack vare en metod där man kan beräkna miljöpåverkan från bebyggelse gavs Isovers årliga miljöpris denna gång till Lars Fyrhake hos Carl Bro AB.
Det var den 10:e april som priset delades ut. Priset är på 100 000 kronor och ges till företag, organisationer, skolor eller privatpersoner som verkar för ett miljöriktigt agerande inom byggsektorn. En miljöprisnämnd, med ledamöter från olika föreag och organisationer inom byggbranschen utser pristagarna. Fyrhakes modell är ett dataprogram som kan beräkna miljöbelastningen från bebyggelse. Metoden att beräkna byggnaders miljöpåverkan användes första gången för stadsdelen Hammarby Sjöstad i Stockholm.
När området planerades i början av 90-talet var det övergripande målet satt till att stadsdelens miljöbelastning skulle halveras jämfört med dåtidens byggmetoder.
- Beräkningsmetoden togs fram speciellt för att följa upp miljömålet för Hammmarby Sjöstad, förklarar Lars Fyrhake. Avsikten är att metoden även ska kunna användas generellt av bygg- och anläggningsbranschen för till exempel val av alternativa tekniska lösningar som ett led att förbättra miljön.
- Miljöprisnämnden har tagit fasta på att dataprogrammet är ett hanterbart verktyg för att beräkna en byggnads miljöbelastning under hela dess livscykel, kommenterar Klas Partheen, miljösamordnare på Isover.

Förutom miljöpriset delades också tre hedersomnämnande ut.
Borås Stad, Prrästängen Sverige AB och Skanska Teknik fick varsitt hedersomnämnande.
- Byggmaterialen blir allt viktigare i yhela byggbranschen, menar Partheen. Kunskapen ökar och allt fler krav ställs på miljön. Vi vill uppmuntra miljöarbetet i byggbranschen och våra produkter är ett led i detta arbete.
Mer info: Klas Partheen, 042 - 841 95, Lars Fyrhake, 08 - 91 28 12

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079