23948sdkhjf

Regeringen föreslår ansvarsändringar för avfall

Förslag till lagändringar på avfallsområdet har skickats av regeringen till lagrådet. Bland annat föreslås det i lagrådsremissen att avfallsinnehavarens ansvar ska förtydligas. Avfallet ska tas om hand på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt. Finns det ingen som är beredd att ta hand om avfallet måste verksamhetsutövaren göra det själv. Lagrådet anser att uttrycket "ta hand om" bör ändras till "hantering".
Det är i maj som regeringen lägger sin proposition om avfall, den så kallade kretsloppspropositionen.
Regeringen vill se ändringar i miljöbalken inom avfallsområdet man har också uppmärksammat att Naturvårdsverket redan delegerats rätt i 15 kap 9§ miljöbalken att utfärda föreskrifter om hantering av avfall vilket kan användas även för avfall som frambringas i yrkesmässig verksamhet. Exempel som anges är processavfall och bygg- och rivningsavfall.
Man föreslår också att det ska införas skyldigheter för producenter att se till att varor har en viss sammansättning, återanvändbarhet och återvinningsbarhet. Motivet sägs vara att främja en minskad uppkomst av avfall eller att främja ett hälso- och miljömässigt godtagbart omhändertagande av avfall. Dock ska denna skyldighete begränsas till idag beslutade europeiska producentansvar - förpackningar och elektriska och elektroniska produkter.
Källa: RVF-nyheterna

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063