23948sdkhjf

Återvinningsindustrierna vill underlätta insamling

Vem ska ha ansvaret för soporna - kommunerna eller producenterna? Frågan är het och debatterats livligt. Barnschen är i uppror och meningarna går isär.
Nu ger sig insamlingsentreprenörerna inom branschorganisationen Återvinningsindustrierna in i debatten genom att åta sig att bygga ut den fastighetsnära insamlingen.
- fastighetsnära insamling av producentansvarsavfall är inte en samhällstjänst, menar vd:n för ÅI, Annika Helker Lundström. Här finns redan en fungerande marknad som måste tas tillvara, menar hon. Det viktiga är att det inte blir ett kommunalt ansvar för soporna.
Återvinningsindustrierna anser att den fastighetsnära insamlingen ska fortsätta att vara en helt fri marknad och att producenterna ska ha kvar sitt ansvar. Privata och kommunala bolag måste även i fortsättningen fritt kunna teckna avtal med fastighetsägare om fastighetsnära insamling. på detta sätt ökas servicen till de enskilda medborgarna och fastighetsägarna får en möjlighet att utforma källsorteringen till att passa till fastigheten. Erfarenheter visar att system och miljöteknik utvecklas snabbare, effektivare och till en lägre kostnad på en konkurrensutsatt marknad, hävdar branschorganisationen.
Därför vill nu insamlingsentreprenörerna inom Återvinningsindustrierna åta sig att på marknadsmässiga grunder och i sund konkurrens bygga ut den fastighetsnära insamlingen av producentansvarsavfall, med en målsättning på att täcka in minst 75 procent av alla flerfamiljsfastigheter vid utgången av 2006.
- Åtagandet är en tydlig markering i den pågående debatten om ansvarsfrågan. ÅI:s medlemmar svarar för en mycket stor del av insamlingen av producentansvarsavfallet, säger Annika Helker Lundström. Medlemsföretagen utför även en betydande del av de kommunala sophämtningsentreprenaderna i landet. Insamlingsentreprenörerna inom branschorganisationen har kunskapen, erfarenheten, överblicken och de resurser som behövs för att genomföra åtagandet.
Mer info: Annika Helker Lundström, vd Återvinningsindustrierna, 08 - 783 83 40.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078