23948sdkhjf

Dålig inomhusluft bortglömt miljöproblem

Vi tillbringar 90 procent av vår tid inomhus. Ändå är inomhusluften ett bortglömt miljöproblem i både skolor och på arbetsplatser.
- Speciellt i pollentider blir problemen tydliga. Med välskötta ventilationsanläggningar och rätt filter skulle problemen kunna minskas, menar Jan Gustavsson, teknisk direktör på Camfill Farr.
- Rätt filter är viktigt men ventilationssystem måste också skötas. Bristen på underhåll är en mycket viktig orsak till dålig inomhusluft, säger Gustavsson.
Boverket har också konstaterat att kommunernas tillsyn av lagen om obligatorisk ventilationskontroll (OVK) inte fungerar tillfredsställande.
Flertalet av de giftiga ämnen som vi utsätts för kommer in i våra kroppar via luften. partikelinnehållet i luften har under de senaste åren blivit en viktigare fråga inom den miljömedicinska forskningen. Nya studier i USA och Europa visar att det också finns samband mellan fina partiklar i luften betydligt underskattade.
Camfil Farr har arbetat för en europeisk standard för filter i Sverige. Nu har den kommit och heter SS EN 779:2002. Nu är det lättare att jämföra olika filters egenskaper. Förhoppningen är att standarden ska kunna vara ett stöd för fastighetsförvaltare och arbetsmiljöansvariga för att skapa och kunna bibehålla ett bättre inomhusklimat.
Mer info: Anders Freyschuss, vd, Camfill Farr Svenska AB, 070 - 593 49 49.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063