23948sdkhjf

Svagt intresse för återvinning

Enligt en ny undersökning, gjord av Ragn-Sells, är alltfler inom tillverkningsindustrin okunniga om återvunna råvarors möjlighet som insatsvaror i produktionen. När det gäller attityden till återvunnet material menar de intervjuade att "det är en bra tanke men inget för oss".
Samtliga företag i undersökningen återvinner så mycket som möjligt av sitt egna avfall, dock används inte detta material i den egna produktionen.
- Vad vi kan konstatera är att miljöintresset tycks ha svalnat i den producerande industrin. Men ett ansvar faller på regeringen att ge återvinningsindustrin tydliga incitament som stimuelarar tillväxten, säger Arne Redelius, vd för Ragn-Sellskoncernen.
Han fortsätter:
- Regeringen har hittills inte lyckats vidta rätt åtgärder för att nå de mål gällande ökad återvinningsom ställts upp inom kretsloppsområdet. Vi på Ragn-Sells tror att vi måste verka över aktörsgränserna för att möta de samhälleliga målen om giftfria och resurssnåla kretslopp.
I samband med att undersökningen presenterades på Världsmiljödagen i juni, hölls också ett miljöseminarium. Ragn-Sells, Volvo Lastvagnar och Greenpeace är eniga om vikten av ökade incitament och tydligare mål avseende återvinning.
- Bort med alla monopol inom avfallsområdet, var sig de är kommunala eller privata. Det är effektivitetshämmande med monopol och hindrar återvinningsmarknaden att ta fart, sa Volvos koncernchef Leif Johansson.
- Det saknas tydliga incitament för att öka användningen av återvunnet material vid nyproduktion av varor. Nu måste politikerna lyssna till aktörerna och besluta om stimulerande åtgärder, säger Lennart Daléus, Greenpeace.
- Det kommunala monopolet på transporter av farligt avfall är ett exempel på ett omotiverat monopol som hämmar branschens utveckling. Tillväxten måste sättas i fokus och det måste löna sig att återvinna, menade Arne Redelius.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062