23948sdkhjf

Sveaskog testar nytt bränsle

I oktober kommer Sveaskog att starta ett nytt syntetiskt bränsle i ett trettiotal skogsmaskiner i Västerbotten och Bergslagen. Bränslet minskar utsläppen av miljöfarliga ämnen med upp till nittio procent. Idag framställs bränslet av naturgas och det kan även produceras från avfall, träflis och andra biologiska råvaror.
Totalt har Sveaskog 150 maskiner. Ett trettiotal av dessa kommer att köras med ett nytt syntetiskt bränsle kallat EcoPar. Testerna pågår fram till sommaren 2004.
Forskningsorganet SkogForsk har med hjälp av högskolan i Luleå och SMP i Umeå, låtit testa och utvärdera EcoPar. I praktiskt arbete, sommar och vinter, fungerade EcoPar lika bra som vanligt diesel.
- Sveaskog vill vara ett föredöme ur miljösynpunkt, säger företagets miljöchef Olof Johansson. Vi strävar efter att minska utsläppen från förbränning av fossila bränslen och att hushålla med resurser. Därför känns det naturligt att vi är först ut med detta nya miljöanpassade bränsle.
Syftet med testet är att Sveaskog ska få kunskap om hur EcoPar uppför sig i olika klimat och i olika maskintyper.
- Tack vare Sveaskog kan vi nu göra det största testet någonsin av EcoPar. Det kommer ge oss en bra bild av bränslets prestanda, säger Per Hedemalm på Oroboros AB, som utvecklat bränslet.
Idag produceras EcoPar av naturgas men när det framställs av träflis och biomassa och biogas kallas bränslet för BioPar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11