23948sdkhjf

Kampanj mot gifter

Håll Sverige Rent startar nu "Kampanjen för ett miljömedvetet bilägande" för att minska onödiga läckage av gifter ut i naturen. Vid hantering och skötsel av bilen sprids varje år stora mängder miljö- och hälsoskadliga ämnen i naturen helt i onödan. Varannan biltvätt görs för hand hemma trots att det inte är tillåtet att tvätta bilen på asfalterad mark.
Skadliga ämnen i tvättvattnet kan då via brunnen gå rakt ut i våra vattendrag. I miljön sprids årligen cirka 1000 ton cancerframkallande HA-olja via däckslitage.
- Miljömedvetna val och rätt hantering och underhåll av bilen kan minska mängden skadliga kemikalier som sprids i miljön, säger Cecilia Ehrenborg, kampanjansvarig på Håll Sverige Rent. En miljöanpassad biltvättanläggning har ett eget reningsverk, till skillnad mot handtvätten hemma, som filtrerar bort över 80 procent av föroreningarna i tvättvattnet innan det släpps ut i avloppssystemet, säger hon.
Kampanjen genomförs tillsammans med OKQ8 och pågår i sex månader med start den 27 oktober. Kampanjens budskap är att det inte behöver vara vare sig svårt, dyrt eller krångligt att vara en miljömedveten bilägare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078