23948sdkhjf

Mindre miljögifter via maten

Intaget av organiska miljögifter verkar minska för en stor del av befolkningen, visar en rapport från Naturvårdsverkets miljöövervakningsprogram.
Naturvårdsverket följer den långsiktiga utvecklingen av miljögifter i sitt program för hälsorelaterad miljöövervakning. Den nya rapporten är en sammanställning av olika undersökningar som gjorts inom programmet sedan det startade 1993.
Miljöföroreningarna i mat omfattar bland annat DDT, PCB och dioxiner. Det finns fortfarande en risk att en tiondel av befolkningen får i sig mer än det så kallade tolerabla dagliga intaget av dioxiner och PCB.* Halten av många miljöföroreningar i modersmjölk sjönk från början av 1970-talet till mitten av 1990-talet. Halterna av PCB fortsätter att minska.
* I en studie av män och kvinnor från Västerbotten och Norrbotten undersöktes halterna av bly, kadmium och kvicksilver i blodet. Man kan konstatera att halterna av både bly och kvicksilver minskat med cirka 6 procent. Dock ligger kadmiumnivåerna nära gränsen för vad som kan vara skadligt för njurarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093