23948sdkhjf

Landsting miljöklassar antibiotika

Stockholms läns landsting inför en miljöklassning av läkemedel. Den första läkemedelsgrupp som har klassificerats är antibiotika och virushämmare. Vartannat av de granskade läkemedlen bedömdes ha måttliga miljöaffekter, medan övriga klassades som en större miljörisk.- Läkemedelsrester i naturen är ett hot inför framtiden. Därför är jag oerhört glad att Stockholms läns landsting nu går i bräschen för miljömärkning av läkemedel, säger miljölandstingsrådet Bengt Cedrenius (mp).
I årets upphandling av antibiotika och virushämmare ombads företagen att redovisa miljöfakta om sina produkter. Det gällde bland annat läkemedlens ekotoxicitet, nedbrytningsförmåga och bioackumulation. Nio av tjugosex företag lämnade information.
Parallellt med miljöklassificeringen har nivåerna av långlivad antibiotika analyserats i utsläpp från de tre stora reningsverken i regionen; Henriksdal, Bromma och Käppala, samt i prover från MAälaren och Saltsjön. Nivåerna i de båda sjöarna var knappt mätbara, dock fanns det rester i reningsverken av kinoloner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063