23948sdkhjf

Etiska frågor inget för börsbolag

Det är sällan som etiska frågor på allvar kommer in i ägarstyrningen av svenska börsbolag. Brist på resurser och kompetens, samt att miljö- och sociala frågor anses alltför operativa, anges som främsta skäl till att man som ägare har svårt att aktivt påverka företagens beteende i dessa frågor.
- I Sverige verkar det finnas en kultur att institutionella ägare inte gärna tar konflikter med företagsledningar, menar Markus Åhman, på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Igår presenterades en ny rapport "Ethical Aspects of Active Ownership" vid ett seminarium på Utrikesdepartementet. Rapporten är ett resultat av ett forskningsprojekt på IVL, finansierat av Folksam och Naturvårdsverket, kring hur svenska institutionella ägare tar med miljö- och sociala frågor i sin ägarstyrning.
- Vi har valt att fokusera på miljö och social frågor, eftersom de oftast förekommer i till exempel etiska fonder och screening av aktieportföljer. Men mycket av våra observationer och slutsatser kan ha mer allmän giltighet. Slutsatsen vi drar i rapporten är att det finns få tecken på att etiska frågor på allvar kommer in i den praktiska ägarstyrningen, menar Åhman.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093