23948sdkhjf

Högpresterande elmotorer sparar miljarder kWh

En ny studie visar att det inom EU skulle vara möjligt att spara 202 miljarder kWh per år genom att öka andelen koppar i de elmotorer som redan används i industrin. Mer koppar skulle öka effektiviteten enligt studien som tagits fram inom ramen för EU-projektet ‰Motor Challenge Program‰ av European Copper Institute.
Mer än 60 % av den el som används av europeisk industri går till system som drivs av elmotorer. För vissa tillämpningar skulle energibesparingen kunna bli så pass hög som 50 % genom investering i effektiva motorer och effektiva styr- och underhållssystem. Om 202 miljarder kWh skulle sparas så elimineras behovet av 30 nya kraftverk. Dessa anses idag nödvändiga för att tillgodose EU:s ökande elbehov. Dessutom skulle EU:s behov av importerad energi minska med 6 %.
Tekniken som behövs för att tillverka högpresterande motorer finns redan och den är dessutom enkel att införa. Detta är den drivande kraften bakom "Motor Challenge Program". Det frivilliga programmet ska motivera företag att satsa på högpresterande motorer för att minska energiförbrukningen och nyckeln är alltså en ökad andel koppar i motorer, spänningstransformatorer och kablar. Vinsten är att effekten kan ökas och då minskar energiförlusterna med upp till 70 %.
Genom att öka motorernas effektivitet på detta sätt skulle europeisk industri inte bara vinna en sänkt elförbrukning, utan dessutom samtidigt minska utsläppen av koldioxid med 79 miljoner ton per år. Det motsvarar en fjärdedel av målet som Europa åtagit sig enligt Kyotoprotokollet. I pengar beräknas dessa utsläpp kosta samhället ca 6 miljarder euro per år. Dessutom skulle industrin kunna spara mellan 15 och 20 miljarder euro per år genom dessa åtgärder.
Ansvaret för att ta fram åtgärder ligger på EU-ländernas regeringar och de ska nu ta fram paket som innehåller förordningar, ekonomiska incitament och informationskampanjer för att öka medvetenheten. Kostnaderna för detta beräknas uppgå till 400 miljoner euro. Det kommer att krävas ett starkt stöd från EU-medlemmarnas regeringar för att uppnå stora energibesparingar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067