23948sdkhjf

Årets Miljöinnovationer utsedda

Juryn för Miljöinnovation 2003 har av femton finalister, nu utsett tre vinnare. Innovationerna är unika genom att både ge bättre ekonomi och bättre miljö. Finalarrangemanget och prisutdelningen ägde rum på Högskolan i Halmstad.
Första priset, ett stipendium på 100 000 kronor, gick till innovatören Karl Gunnar Larsson från Kalix. Larsson har uppfunnit gröna mönsterkort, som gör det möjligt att kombinera ekonomiska nytta med minskad miljöbelastning vid tillverkning av mönsterkort genom att minska kopparbeläggningen med 70-80 procent. Den nya tillverkningsmetoden möjliggör ett mer tekniskt avancerat kretskort med plats för fler komponenter.
Andra priset gav ett stipendium på 60 000 kronor och har tagits fram av Maria Gröndahl, Lisa Eriksson och Paul Gatenholm, Göteborg. Deras innovation heter Xylophane och kan göra visionen om den biologiskt nedbrytbara förpackningen till verklighet. Genom att använda hemicellulosa som vätskebarriär i förpackningar kan det bli möjligt att få ett kostnadseffektivt och biologiskt nedbrytbart emballage för till exempel livsmedel. Innovationens funktion har efterfrågats länge och marknadspotentialen bedöms vara stor.
Tredje pris och stipendiet på 40 000 kronor gick till Johan Siverklev, Göteborg, som uppfunnit en rehydrator. Innovationen gör det möjligt att energieffektivt ändra temperatur genom att först separera luft och fukt. rehydratorn ger stora möjligheter till teknisk utveckling av luftkonditionerings- och värmeanläggningar, som kan minska risken för isbildning.
Bakom Miljöinnovation 2003 står bland andra Halmstads kommun, Vinnova, NUTEK och Stiftelsen Innovationscentrum.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.365