23948sdkhjf

Nytt batteridirektiv ska öka insamling

EU-kommissionen har antagit ett nytt förslag till nytt direktiv för batterier som kommer att kräva insamling och återvinning av alla batterier som sätts på den europeiska marknaden.
Direktivet ska syfta till att förhindra att kasserade batterier förbränns eller deponeras. I stället ska metallerna i batterierna återvinnas.
I Sverieg har det funnits krav på insamling av batterier sedan 1998, däremot är det nytt att alla batterier ska återvinnas. Idag deponeras alla batterier utom de som innehåller bly, kadmium och kvicksilver.
Då det gäller insamlingen av småbatterier föreslår man att medlemsstaten ser till att insamlingssystem finns så att batterier kan lämnas in kostnadsfritt. Producenterna föreslås ansvara för insamlingen av batterier för industriellt bruk samt bilbatterier.
Ett andra förtslag är ett förbrännings- och deponeringsförbud av batterier för industriellt bruk och bilbatterier.
För kommunerna kan direktivet innebära att insamling av bilbatterier på återvinningscentraler eller miljöstationer finansieras av producenterna, samt att kommunerna inte längre behöver stå för kostnaden för slutligt bortskaffande av icke miljöfarliuga småbatterier. Vad producenternas finansiella ansvar innebär, återstår att se. Ett slutligt beslut om nytt batteridirektiv kan förväntas tidigast 2005, och det praktiska genomförandet några år senare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079