23948sdkhjf

Skärp kraven på kemiska ämnen

Alla kemiska ämnen som omfattas av EU:s nya kemikalieregler bör vara registrerade senast 2010. Särskilt farliga ämnen ska vara tillståndsprövade för en tidsbegränsad period. Denna tillståndsplikt ska också gälla ämnen som stör hormonsystemet eller som är starkt allergiframkallande.
Detta är några av de förslag som läggs fram i Miljömålsrådets första samlade utvärdering av arbetet för att nå de femton nationella miljömålen. Miljöministern mottog rapporten 27 februari.
– För att nå miljömålen krävs beslut om nya åtgärder eller styrmedel, säger Jan Bergqvist, ordförande i MIljömålsrådet. Det handlar främst om nästa generation - våra barn och barnbarn - ska kunna leva i en framtid med rik natur, giftfri miljö och hållbar utveckling.
– Giftfri miljö är ett av de miljömål som är svårast att nå. Arbetet i EU och internationellt är avgörande för våra möjligheter att uppnå miljömålet, säger generaldirektören för Kemikalieinspektionen Ethel Forsberg.
Inom miljömålet Giftfri miljö, föreslår rådet, att alla kemiska ämnen, ska registreras senast 2010. Dessutom behöver kunskapskraven på dessa ämnen skärpas betydligt och det krävs nya tester för att identifiera de olika ämnena.
Dessutom föreslår rådet att myndigheterna ska få större möjligheter att ställa krav på befintlig bebyggelse för att till exempel förbättra inomhusmiljön eller spara energi. Man föreslår också åtgärder för att minska utsläpp av partiklar till luften från småskalig vedeldning.
Miljömålsrådet föreslår att fordonsskatten för tunga fordon deifferntieras efter miljöklass, att en kilometerbaserad vägskatt på godstransporter ersätter den nuvarande vägavgiften.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079