23948sdkhjf

EcoPar gav positiva resultat

I oktober skrev vi i Recycling om ett nytt miljöanpassat bränsle, EcoPar, som Sveaskog tagit fram. Nu har resultatet kommit av testerna och det föll ut positivt. Enkätundersökningen visar att nästan samtliga av de maskinförare som berörts av testet tycker att bränslet är bättre än tidigare drivmedel, vad gäller drift, hantering och arbetsmiljö.
– EcoPar minskar utsläppen av miljöfarliga ämnen med upp till nittio procent och ger, enligt våra förare, en bättre arbetsmiljö. Detta betyder mcyket för Sveaskog, eftersom vi vill vara ett föredöme och minska miljöskadliga utsläpp, kommenterar Sveaskogs miljöchef Olof Johansson i ett pressmeddelande.
Det är SLU i Umeå som utfört undersökningen, och syftet har varit att jämför EcoPar och vanlig diesel i miljöklass 1.
– Majoriteten av förarna upplever att bränslelukten minskar såväl utanför som inne i hytten när EcoPar används, berättar Åsa Nilsson på SLU.
Testet kommer avslutas i april 2004.
Sveaskog har med testet av Ecopar velat få kunskap om hur drivmedlet uppför sig i olika maskiner och klimat. Om bränslet fungerar väl kan det bli aktuellt för Sveaskog att använda det i större skala. Dessutom kan Sveaskog ställa krav vid upphandlingar att EcoPar ska användas som bränsle.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111