23948sdkhjf

Viktigt med bra energipolitik

I dagarna två samlas landets energibransch i sörmländska Eskilstuna för att diskutera energifrågor.
I debatten mellan Nils-Göran Holmqvist, riksdagsman för socialdemokraterna, Maria Larsson, riskdagsman för kristdemokraterna, Jan Magnusson, generaldirektör för Svenska Kraftnät, Mikael Norman, vd Vargön Alloys och Rolf Annerberg, som jobbar som kanslichef åt Margot Wallström i EU, skiljde sig åsikterna om hur Sverige ska nå ett hållbart energisystem i framtiden.
- Det är viktigt med bra energipolitik, vi kan inte driva den linje som regeringen gör idag, menade Maria Larsson. Vi behöver ett europaperspektiv och inte hela tiden ligga före EU. Det kan motverka de uppsatta miljömålen, menade hon.
- Vi är aktiva inom EU, och jag ser ingten nackdel med att ligga långt fram i energifrågorna, sa Holmqvist.
Men industrin är kritisk till den politik som just nu drivs. Den drabbar investeringstakten menar dem.
- 2002 och 2003 är två av de bästa produktionsåren i stålindustrin. Men det är ingen som vågar investera eftersom energifrågorna är så osäkra. Priserna är höga och handeln med utsläppsrätter kan bara gynna vissa företag, menade Norman.
Men de kommande utsläppsrätterna, som nu håller poå att delas ut till företagen, kan också bli ett viktigt incitament för industrin att sänka landets koldioxidutsläpp. Enligt EU kan Sverige höja sina utsläpp med fyra procent men regeringen har sagt att vi istället ska sänka dem med fyra procent.Just nu ligger svenska industrin bra till, utsläppsminskningen är hittills 3,2 procent.
Mer info om detta kommer i nästa utgåva av Recyclingt & Miljöteknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11