23948sdkhjf

Utsläppsrätterna - ett intensivt arbete

Snart är det dags att lämna in den svenska fördelningsplanen till EU avseende handel med utsläppsrätter. Datumet är satt till 31 mars. Då ska planen lämnas in till EU-kommissionen.
- Det är ett intensivt arbete, berättar Olle Björk, Näringsdepartementet. När vi fördelar utsläppsrätterna är det främst rättvisan som ska stå i fokus, även om det inte kan bli millimeterrättvisa.
Ännu är det oklart vilka anläggningar som slutligt ska ingå och beröras av handelsystemet. Handeln kommer omfatta endast CO2-utsläpp från staten, och främst är det kraft-värmeproduktionsrelaterad industri plus den energintensiva industrin som kommer beröras.
Det finns tre etapper i genomförandet; Förberedelserna (där är vi nu), EU:s försöksperiod (2005-2007), samt Kyotoperioden (2008-2012). Handeln kommer att sätta igång 1 januari 2005, eftersom Kyotoprotokollet tillåter handel från det datumet.
- Den sammanlagda mängden utsläppsrätter ska överensstämma med medlemsstatens skyldighet, och den bör också överensstämma med den nationella klimatstrategin, förklarade Olle Björk.
Björk sade också att det är av största vikt att utsläppsrätterna delas ut rättvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063