23948sdkhjf

Intelligent sanering gav miljöpris

Isovers miljöpris, på 100 000 kronor, delas i år ut för sjunde gången och 2004 går priset till Globe Water Ab, för deras patenterade teknik att sanera mark på plats utan störande fysiska ingrepp eller miljöbelastande transporter.
– Tekniken kan med fördel användas på industriområden som ska konverteras till bostadsmark, säger Pontus Schwalbe, vd Globe Water.
Tillsammans med det brittiska företaget Envirotreat är Global Water på väg att etablera tekniken inom EU.
Idag beräknas cirka 40 000 områden i Sverige vara förorenade i så hög grad att de måste saneras innan de kan utnyttjas för bostäder eller annan exploatering.
Den belönade tekniken marknadsförs under namnet Ecosoil och går i korthet ut på att vertikala hål, med ett par meters mellanrum, borras i marken. I borrhålen skjuts ett perforerat rör in som innehåller en plaststrumpa fylld med en absorbent (till exempel bark och behandlad lera) som samlar upp föroreningarna. När marken anses vara sanerad dras strumpan ur röret och föroreningarna kan tas om hand på ett miljöriktigt sätt.
– Tekniken är mycket intressant och spännande, förklarar Bertil Grandinson, vd i Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, och ledamot i Miljöprisnämnden.
Juryns motivering till Globe Water: "Globe Water har utvecklat patenterade metoder för marksanering och vattenrening där föroreningar avlägsnas på platsen utan omfattande borttransporter av jord eller avledning av vatten. metoderna har provats i laboratorium och i objekt i befintlig bebyggelse och infrastruktur och visar lovande internationell potential för såväl ekonomi som miljö".

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062