23948sdkhjf

Svenskt förbud mot flamskyddsmedel

Regeringen har idag beslutat om att ge Kemikalieinspektionen i uppdrag att ta fram underlag för ett nationellt förbud mot flamskyddsmedlet dekaBDE.
– Det här är ett oerhört viktigt beslut. Vi vet att dekaBDE är ett långlivat ämne som sprider sig i naturen, menar miljöminister Lena Sommestad. Regeringen har under flera år arbetat för ett gemensamt beslut inom hela EU då det gäller de bromerade flamskyddsmedlen.
– Det bästa är om dekaBDE förbjuds inom hela EU, men när det går så långsamt måste vi själva nu driva på frågan, säger Sommestad.
-Det är viktigt att gå före nationellt för att driva på det internationella arbetet med att minska användningen av farliga kemikalier, säger miljöpartiets ÅSa Domeij, som tillsammans med regeringen och Vänsterpartiet står bakom beslutet.
De tre parterna är också överens om att när riskbedömningarna är klara för ytterligare två bromerade flamskyddsmedel, HBCDD och TBBPA, ska regeringen ge Kemikalieinspektionen i uppdrag att förbereda nationella förbud även mot dessa ämnen.
Även Räddningsverket har fått regeringsuppdrag avseende att vidareutveckla arbetet med att minska användningen av skadliga flamskyddsmedel och öka genomslagskraften för miljöanpassat brandskydd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.453