23948sdkhjf

Reformering av svenska pantsystemet

det svenska pantsystemet är på väg att reformeras. Det ska bli mer enhetligt är tanken. Ett första steg är att regeringskansliet nu lämnat ett förslag på nytt pantsystem till EU-kommissionen.
Genom det aktuella förslaget skapas ett gemensamt pantsystem. Förslaget innebär en breddning av pantsystemet och får till följd att inte bara PET-flaskor och aluminiumburkar utan samtliga förpackningar för konsumtonsfärdig dryck av plast eller metall också ingår i systemet.
– I dagsläget är det svårt för konsumenter att skilja mellan stålplåtburkae som inte omfattas av pantsystemet och aluminiumburkar som gör det. Det kan upplevas som frustrerande att lämna in ett antal burkar och endast få ut pant för vissa av dem. Det nya förslaget gör att vi slipper dessa trovärdighetsproblem för pantsystemen, säger Lena Sommestad, miljöminister.
När det gäller flaskor och burkar som innehåller konsumtionsfärdiga mejeriprodukter, grönsaks-, frukt-, eller bärjuice ger regeringen Jordbruksverket i uppdrag att utreda konskevensen av att införa pant på dessa förpackningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125