23948sdkhjf

Avfallstänkande viktigt i konstruktionsstadiet

En fastighets hela livscykel bestäms idag redan vid ritbordet. Att ha en rationell avfallshantering blir allt viktigare. Ju tidigare man tänker på att avfallshanterintgen ska fungera och vara en del av fastigheten, desto bättre miljö och ekonomi får man.
Ragn-Sells har utvecklat ett heltäckande system anpassade till varje del av fastighetskedjan. Från projektering och bygge, till förvaltning, underhåll och till sist rivning.
– Våra system för insamling och återvinning ger stor valfrihet för arkitekter, byggentreprenörer och fastighetsägare, menar Fredrik Löfgren på Ragn-Sells. Att exempelvis hantverkarna slipper ägna sig åt avfallet på byggarbetsplatsen har visat sig ge effektivare byggen.
Ett exempel där Ragn-Sells system använts är Kista Science Tower. Ett 158 meter högt kontor med 32 våningar och som inrymmer 2500 arbetsplatser. Här har Ragn-Sells varit med redan vid bygget och nu ansvarar man för källsorteringen på kontoret. Redan i hyreskontraktet erbjudar man ett avfallspaket.
– Ragn-Sells tar hand om allt returmaterial från fastighetens olika arbetsplatser. På varje plan finns en miljöstation där hyresgästerna källsorterar sitt avfall och som sedan samlas in. Var och en betalar för sitt avfall, berättar Fredrik Svensson, platschef för Kista Science Tower.
Miljödepartementet förbereder just nu ett förslag om ROT-bidrag för källsorterinfslokaler i flerfamiljshus. Fastighetsägare som genom ny- eller ombyggnation underlättar för sina hyresgäster att källsortera ska få skattelättnader.
– De här nya miljödirektiven visar vilken betydelse avfallshanteringen börjar få i en fastighets livscykel, för alla som på ett eller annat sätt arbetar med fastigheter, avslutar Fredrik Löfgren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.963