23948sdkhjf

Vägverket: Klimatmålen går att nå

Bränslesnåla fordon är på kort sikt det bästa sättet att minska utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken. På lång sikt måste samhället bli transportsnålt och satsa på förnyelsebara bräsnlen i stor skala. Detta framgår av den strategi som Vägverket tagit fram på uppdrag av regeringen.
– Trafikens ökade utsläpp av CO2 är oroande och det är viktigt att vrida utvecklingen i rätt riktning utan för stora konflikter med andra samhällsmål, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.
Ökningen av växthusgaser från vägtrafiken är ungefär 1 procent per år. Eftersom vägtransportsystemet förändras långsamt är det svårt att ändra utvecklingen på några få år. Etappmålet om oförändrade utsläpp av koldioxid från transporterna mellan 1990 och 2010 blir därför mycket svårt att nå.
– Den viktigaste insatsen de närmaste åren är att få genomslag för bränslesnåla bilar. Nyinköpta bilar i Sverige släpper ut runt 20 procent mera CO2 per kilometer än genomsnittet i EU, detta är ett stort hot mot våra möjligheter att minska utsläppen från trafiken, påpekar Lars Nilsson, Vägverkets miljödirektör.
Till 2010 vill Vägverket minska utsläppen med 10 procent jämfört med 1990 och minska utsläppen med 40 procent till år 2050.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062