23948sdkhjf

Lönsam återvinning för stålindustrin

Återvinningsföretaget Sakab genomför nu ett utvecklingsprojekt för giftfri återvinning av filterkakor från stålindustrin. Genom att omvanlda filterkakorna till råvara kan detta ersätta jungfrulig råvara och ge både kostnadsbesparingar och miljönytta.
Filterkakaor bildas som restavfall i samband med betning av rostfritt stål. Filterkakorna innehåller kalciumfluorid men också mycket vatten, vilket är hårt bundet i materialet. Kalciumfluorid är ett dyrbart ämne att bryta och en återvinning för att kunna återföra ämnet in i processen igen kan ge både kostnadsbesparingar och god miljönytta. För att kunna återvinna filterkakorna måste de först torkas, de torkade filterkakorna benämns Hydrofluss.
Projektet startade redan 2011 och delfinansieras via bidrag från EU:s finansiella instrument Life. Sakab har beviljats bidrag på motsvarande 15 miljoner kronor för att genomföra projektet, som ska vara slutfört i slutet av 2014.
Efter att man lyckats med första utmaningen, att torka kakorna, blev nästa steg att omvandla pulvret med de torkade filterkakorna till briketter. En process som fungerade mycket bra.
Sakab kommer därför i höst att testa kvaliteten i 600 kilo hydrofluss hos forskningsföretaget Swerea Mefos i Luleå. Om allt fungerar som planerat kommer Sakab att bygga en prototyp i full skala vid sin anläggning i Norrtorp utanför Kumla. Byggstart ska enligt planen ske första halvåret 2013. Sakab kommer då behandla 5000 ton filterkakor som blir 2500 kilo hydrofluss, som sedan ska återföras in i ståltillverkningsprocessen hos Outokumpu i Avesta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095