23948sdkhjf

Halmstad provar fosforåtervinning

Reningsverket i Halmstad har påbörjat ett pilotförsök med fosforåtervinning i samarbete med Veolia Vatten.
Det som föranleder försöket är att parterna testa och utvärdera struvitfällning med den kanadensiska Ostara-metoden. Metoden innebär att en del av fosforen och slammet tas tillvara i form av pelletiserad struvit ur rejektvattnet från slamavvattningen, rapporterar cirkulation.com.

En förutsättning för metoden är att reningsverket drivs med biologisk fosforreduktion. Det gör reningsverket Västra Stranden i Halmstad tillsammans med ytterligare 20 till 25 svenska reningsverk.

Lars-Gunnar Johansson, enhetschef vid reningsverket säger till cirkulation.com att förväntningarna på metoden är att i teorin kunna återvinna upp emot 25 procent av inkommande fosfor ur avloppsvattnet till ett mycket rent gödselmedel. Dock är han av den uppfattningen att det för Halmstads del snarast kommer att handla om mellan 10 till 20 procent.

–Det vi ser redan nu efter att ha varit igång sedan årsskiftet är att vi i pilotförhållanden kanplocka ut cirka 80 procent av fosforen ur rejektet. I fullskala kanske det hamnar på 60 procent. Det innebär tio, max tjugo, procent av totalen tror jag, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066