23948sdkhjf

Många risker med elåtervinning

En ny kunskapsöversikt från Arbetsmiljöverket visar att insamling, förbehandling och återvinning av elavfall är förknippat med allvarliga hälsorisker.

Återvinningen av elavfall ökar eftersom det är mer lönsamt att återvinna metaller som koppar, aluminium och guld än att bryta dem som malm. Samtidigt finns det mycket som tyder på att hanteringen är allt annat än riskfri, skriver tidningen Arbetsliv.
- Vi förbehandling av elavfall exponeras arbetstagarna för damm som är bärare av bromerade flamskyddsmedel och olika typer av metaller, säger yrkeshygieniker Anneli Julander från Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet.
Professor Per Gustavsson, också KI, menar att dammexponeringen i sig kan ge upphov till sjukdomar i andningsorgan, som KOL och sannolikt även hjärt- och kärlsjukdomar.
- Exponering för bly ger bland annat försenad mental utveckling hos barn. Blyexponerat arbete är helt förbjudet för gravida kvinnor av detta skäl och kvicksilver ger bland annat påverkan på nervsystem och njurar, säger han.
Det finns inga studier som har gjorts på sådant sätt att exponeringen kan jämföras med hur det såg ut förr, men de båda rapportförfattarna uppskattar att riskerna inte förändrats speciellt mycket under de senaste tio åren.
- På senare tid har dock flera förbehandlare försökt att minska bly- och kvicksilverexponeringen genom att låta bli att krossa teve- och datorskärmar, säger Julander.
Julander tror dock att de dammande momenten kommer att finnas kvar i framtiden. Anneli Julander menar att branschen kan arbeta förebyggande genom att göra riskbedömningar och att mäta exponeringen av damm och metaller för att kunna jämföra med de lagstadgade värdena. Dessutom går det att minska riskerna genom att kapsla in extremt dammande moment.
- Vidare bör städrutinerna ses över så att dessa inte orsakar dammexponering. Våtdammsugning av golvytor med omhändertagande av vattnet är ett bra sätt, berättar Anneli Julander.
Källa: Tidningen Arbetsliv
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063