23948sdkhjf

Konkurrensverket avstyrker kommunalt avfallsansvar

Konkurrensverket, KoV, avstyrker i sitt yttrande helt avfallsutredningens förslag om att låta kommunerna bli ensamt ansvariga för att samla in producentansvarsavfall. Genom förslaget skulle det kunna leda till att konkurrensen helt eller delvis upphör i många kommuner, anser verket.
Och det skulle i sin tur få negativa konsekvenser för både miljön och medborgarna.
Istället anser KoV, att nuvarande ordning med producentansvar bör vara kvar. Konkurrensverket anser att med väl fungerande konkurrens om producentansvarsavfallet stimuleras innovation och nyskapande, vilket skulle kunna leda till att fler miljöanpassade och kundorienterade lösningar kunde utvecklas.
I sitt yttrande betonar KoV, att även om landets kommuner enligt lag ska uppfylla vissa samhällsuppgifter som exempelvis avfallshantering, bör kommunen bidra till att främja konkurrensen genom att upphandla tjänsterna.
KoV tillstyrker förslaget att låta företag själva ansvara för verksamheternas hushållsliknande avfall och ställer sig positivt till förslaget att kommunerna ska sortera ut produkter som är lämpliga för återanvändning och bereda andra aktörer möjlighet att återföra dessa till marknaden.
KoV ser även positivt på förslaget om förhandsgodkända insamlingsystem och förslaget att göra det möjligt för privata återvinningsföretag att omhändertaga grovavfall.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062