23948sdkhjf

Lidköping vill återvinna mer hushållsavfall

Efter att Renhållningen i Lidköping gjort plockanalyser av avfall från hushåll i staden, ska nu resultaten användas för att gå vidare i arbetet med att förbättra avfallshanteringen.
- Vi samlade in sammanlagt ett ton avfall, hälften från villor och hälften från flerfamiljshus, från olika områden i Lidköping, säger Jan Westin, renhållningschef på Lidköpings kommun.
Analysen av avfallet gjordes in i minsta detalj, man delade upp avfallet i 21 fraktioner och glädjande nog var att det inte fanns mycket farligt avfall i avfallet.
- Det är glädjande att se att det var så lite farligt avfall. Av allt vi samlade in var det bara ett fåtal artiklar som vi räknar som farligt avfall, till exempel lampor och småelektronik, sa Westin.
Dock visade plockanalyserna att villahushåll i Lidköping har större mängd avfall än villahushåll i övriga Sverige. Det är speciellt trädgårdsavfall som villor i Lidköping slänger mer av i hushållssoporna.
Matavfallet utgjorde 30 procent av avfallet som analyserades. Utöver detta var det mest brännbart avfall.
- Det är bra eftersom det passar att elda i värmeverket. Men det som vi skulle vilja ha utsorterat är förpackningarna av till exempel plast och papper. De ska egentligen inte vara i soporna och brännas utan lämnas till återvinning så att materialet kan användas igen, sa Jan Westin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078