23948sdkhjf

Tummen upp för toalettavfall som gödselmedel

Toalettavfall innehåller näringsämnen som kan göra stor nytta inom jordbruket, men för att det ska kunna användas som gödselmedel måste avfallet först behandlas.
Institutet för jordbruks- och miljöteknik, JTI, har varit med om att ta fram ett certifieringssystem som reglerar hur toalettavfall ska behandlas och hanteras så att det sedan kan användas som gödselmedel.

Certifieringssystemet gäller från den 1 januari i år och ägs av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som både kommer att utföra själva certifieringen och ha den övervakande kontrollen.

Det långsiktiga målet med det nya certifieringssystemet, SPCR178, är att återföra avloppsfraktionerna urin och fekalier till jordbruket.

Ola Palm, forsknings- och utvecklingschef på JTI säger att erbjudandet om certifiering i första hand riktar sig till de kommuner, som ansvarar för att ta hand om och behandla de här avloppsfraktionerna, och till jordbruket som kan ta emot avloppsfraktionerna.

De avloppsfraktioner som är aktuella är de som kommer från hushåll anslutna till små avloppssystem, upp till 50 personer, men även från avloppssystem för fler än 50 personer om systemen är sorterande, dvs. innehåller endast urin, klosettavloppsvatten och latrin. /JTI
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063