23948sdkhjf

40 miljoner till nanoforskning om miljö

Nanomaterial används inom allt fler områden. Samtidigt finns det stora kunskapsluckor om deras miljöegenskaper. Mistra väljer därför att investerar i ett forskningsprogram för att både kartlägga miljöeffekter av nanomaterial och samtidigt hitta nya tillämpningar som löser olika miljöproblem.
Programmet Mistra Environmental Nanotechnology ska finansiera forskning om hur nanoteknik på ett säkert sätt kan bidra till ett hållbart samhälle. Svenska forskargrupper bjuds in att lämna förslag till forskningsprogram inom området.

Mistra kommer att investera maximalt 40 miljoner kronor i programmet över fyra år. Ambitionen är att stärka Sveriges position inom nanoområdet, genom att stimulera forskare och företag att hitta nya tillämpningar som löser olika miljöproblem.

Utlysningen kommer att ske via en urvalsprocess i två steg. I en första omgång får forskargrupper lämna in ett kortfattat ”Pre proposal”. Efter utvärdering väljs ett fåtal av dessa ut som i nästa steg beviljas medel för att komma in med fullständiga ansökningar. Slutligen kommer en forskningsmiljö att väljas ut.

Programmet beräknas starta i början av 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078