23948sdkhjf

Turisten prioriterar resmålet före miljön

En avhandling från Umeå universitet visar att vi väljer bort de gröna alternativen när vi planerar vart vi ska resa på vår semester och vilket transportmedel vi ska använda. Väl framme på semesterorten kan vi däremot prioritera ett miljövänligt boende.


Therese Hedlund, vid Handelshögskolan i Umeå står bakom avhandlingen. En sammanställning av de drygt 1400 svar hon fått in bland kvinnor såväl som män visar att många människor tänker på miljön i sin vardag, men när det kommer till semesterresan verkar det som om andra kriterier styr besluten.

Alla som tillfrågades föredrog flyg framför tåg och buss oavsett vilka grundläggande värderingar de hade. Resultaten visade även att de som sätter sina egna intressen först föredrog flyg i högre grad än de som värdesätter välstånd hos andra människor och naturen.

Resultaten visade också att turister inte är villiga att betala för att en researrangör ska arbeta för miljön på destinationen. Däremot är de villiga välja ett miljömärkt (oftast dyrare) boende framför ett icke-miljömärkt boende.

–Att betala mer till en researrangör för att främja miljön är en dold handling som inte syns och därmed inte ger samma status. Det är mer troligt att en turist väljer gröna alternativ om det ger en fördel, säger hon. /Umeå universitet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109