23948sdkhjf

Bryggerijätte minskar miljöpåverkan med nya lastbilar

Carlsberg Sverige fortsätter med sitt långsiktiga engagemang för att minska miljöbelastningen. Transport är en väsentlig del av verksamheten och det är därför viktigt med ett långsiktigt och hållbart miljöarbete. Bryggerijätten har högt ställda miljökrav och som ett resultat av dessa har man investerat i tre nya miljölastbilar.
– Vi har länge arbetat hårt för att nå våra uppsatta miljömål och kommer fortsätta att göra det. Vi flyttade nyligen till nya energisnåla lokaler i Arenastaden i Solna och det här är ytterligare ett steg i vårt arbete att minska miljöbelastningen. Det är också roligt att vi i Sverige är först ut av 40 Carlsbergländer med den här typen av miljölastbilar, säger vd Mark Jensen på Carlsberg Sverige.

En av de nya miljölastbilarna använder flytande metangas som bränsle vilket gör att de har 30-40 procent högre energieffektivitet vilket i sin tur ger 25 procent lägre förbrukning i jämförelse med en traditionell gaslastbil. Gasbilarna är väl optimerad för regiontrafik och kan köras med 25 procent diesel och 75 procent biogas.

Förutom gaslastbilen rullar nu även en elhybrid som är utrustad med en elmotor och en dieselmotor vilket gör att den är utmärkt anpassad för stadstrafik. Vid inbromsning fungerar elmotorn som en generator och laddar batterierna som tar tillvara på den energi som uppstår vid inbromsning. Den har dessutom lägre ljudnivå vid acceleration och vid långsammare hastigheter som i stadstrafik.

Satsningen på de nya miljölastbilarna görs i samarbete med projektet CleanTruck, som banar väg för klimatsäkrade transporter i hela landet. Bakom projektet Clean Truck står Stockholms Stad tillsammans med IDS och AGA Gas AB samt åkerier och lastbilsleverantörer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062