23948sdkhjf

Skräp från hamnar ställs ut

Skärgårdsstiftelsen har under de senaste 10 åren plockat upp 9 583 skräpartiklar under dyk i Stockholms naturhamnar. Ett urval av detta skräp kommer att visas i en sällsam utställning på Aquaria i Stockholm. Från den 16 februari kommer besökare att få en närmare inblick i vad som slängs i våra vatten genom utställningen Skräpet ska upp till ytan. Syftet med utställningen är att inge hopp om förändring.
Skärgårdsstiftelsen har under 10 års tid genomfört dyk för att plocka skräp i naturhamnar i Stockholms skärgård. Resultatet är både fascinerande och häpnadsväckande. Närmare 10 000 artiklar har plockats upp, allt från toastolar och bilbatterier, till badstegar och badkläder. Ett urval av skräpet kommer att visas i utställningen Skräpet ska upp till ytan på Aquaria i Stockholm mellan den 16 februari och den 17 mars. Initiativtagare till utställningen är Skärgårdsstiftelsen och Aquaria.

– Sopor och avfall är ett omfattande problem i vardagen. Vi vill öka medvetenheten och få fler att ta ansvar för den vackra miljö som finns i vår unika övärld. Både dagens och morgondagens vuxna måste ge naturen bättre förutsättningar än vad tidigare generationer har gjort, säger Lena Nyberg, vd på Skärgårdsstiftelsen.

Skräpet ska upp till ytan målar en relativt dyster bild av hälsotillståndet i våra svenska vatten, liksom det mänskliga beteendet. Under ytan döljer sig decennier av oaktsamhet. Målsättningen med utställningen är emellertid att inge hopp om förändring.

– Genom denna lekfulla och interaktiva utställning vill vi visa att man kan göra en stor skillnad på ett enkelt sätt. Faktum är att nedskräpningen är det miljöproblem som är enklast att komma tillrätta med, säger Fredrik Dahlbeck, vd på Aquaria.

Visste du att:

I Sverige slänger nästan 30 procent av befolkningen skräp på marken. En procent slänger skräp dagligen. Om alla hjälptes åt att ta hand om sitt skräp skulle det inte finnas någon nedskräpning.
85 procent av skräpet i havet utgörs av plast. Nedbrytningstiden för plast i naturen är 100-1 000 år. I havet är den ännu längre eftersom nedbrytningen går mycket långsammare. Nedbrytningstiden för glas är mer än en miljon år.
Tusentals sjöfåglar och marina däggdjur dör varje år för att de har ätit skräp eller fastnat i det och drunknat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065