23948sdkhjf

Förslag på nya miljöskatter i kemikaliepolitiken

För att uppnå ökad säkerhet i kemikaliehanteringen används idag främst olika regleringar. I en alldeles färsk undersökning slår Kemikalieinspektionen, KemI, fast att ekonomiska styrmedel i många fall är lämpliga komplement till den traditionella regelstyrningen.
- Även skatter är ett lämpligt sätt att styra bort konsumtionen från varor som innehåller olämpliga kemikalier, det vill säga sådana kemikalier som orsakar negativa hälsoeffekter, säger Nina Cromnier, GD för KemI.
KemI har tagit fram ett antal förslag på områden som vi vill utreda vidare med avseende på en miljöskatt. Det mest omfattande förslaget är en bred kemikalieskatt på konsumentprodukter som exempelvis kläder, skor, hemelektronik, byggprodukter och inredningar som innehåller ftalater, biocider, kvicksilver, högfluorerade ämnen eller bromerade flamskyddsmedel. Dessa varor och ämnesgrupper hör till dem som konsumenter exponeras mycket för i vardagen. Skatterna är förenliga med EU:s regler och bedöms vara kostnadseffektiva.
- Skatter på varor som innehåller dessa ämnen skulle kunna minska den sammanlagda exponeringen som konsumenterna utsätts för samtidigt som det blir lättare för miljöanpassade alternativ att komma in på marknaden, säger Cromnier.
Tanken med skatten är att importörerna eller producenterna själva blir skyldiga att deklarera innehållet i sina varor och betala skatt därefter. Exempel på skatter inom miljöområdet som varit effektiva är skatten på bly i bensin och den tidigare skatten på kadmium i handelsgödsel, som motsvarade sitt syfte genom att koncentrationen av kadmium i handelsgödsel minskade.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062