23948sdkhjf

Tydligt förändrad återvinningstrend för elavfall

Ny statistik från El-Kretsens återvinningssystem visar att svenskarna fått ett nytt återvinningsbeteende under 2012. Kylskåp och TV-apparater är fortfarande vanliga men nu återvinns också allt fler små och medelstora hushållsapparater, lampor och batterier. Elektronikåtervinning engagerar och under 2012 samlade Sverige in drygt 147 684 ton. Det motsvarar 15,47 kg/invånare, att jämföra med EU:s direktiv på 4 kg/invånare.
Antalet återvunna produkter består, även om årets resultat viktmässigt är en minskning mot föregående år. Viktminskningen är en följd av att våra produkter med tiden blivit lättare.

Den nya statistiken visar tydligt att alltmer elektronik följer med på återvinningsturerna. Under 2012 återvanns 13 procent fler små och medelstora hushållsapparater så som vattenkokare och symaskiner, 12 procent fler telefoner, 13 procent fler batteridrivna lampor så som ficklampor, pannlampor och ljusslingor, 18 procent fler fjärrkontroller och 14 procent fler portabla verktyg. Kring ljuskällorna syns skiftet från glödlampor till lågenergi- och LED-lampor tydligt. Glödlamporna blir färre och ersättarna dyker upp allt oftare, dock i lägre takt då dessa har längre livslängd.

– Jag imponeras av svenskarnas engagemang kring återvinning, och är glad över att vi nu också får med oss de mindre elektronikprodukterna från hemmen. Men samtidigt vet vi också att det är många produkter som aldrig når återvinningsplatserna. De skulle göra sig så mycket bättre i nya produkter, i form av återvunnet råmaterial, än i våra byrålådor, säger Ulrika Eliason, informationschef på El-Kretsen.

Parallellt med stigande återvinning ökar också antalet produkter i hemmen. En gammal spis byts mot en ugn och en häll, och en espressomaskin tar plats bredvid kaffebryggaren. I varje hem finns i snitt 42 ljuskällor och ny teknik för media och kommunikation blir allt fler. Genom mobilapplikationen Återvinn kan allmänheten lära sig mer om återvinning och få vägbeskrivning till sin närmsta insamlingsplats.

På www.el-kretsen.se finns mer information om elektronikåtervinningen i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063