23948sdkhjf

Jag älskar att rösta…och att återvinna!

Sitter och läser en undersökning/studie ”Communities and Citizenship: Redesigned for a New World, från kommunikationsbyrån Havas Worldwide. Studien är gjord som en webbenkät bland 10129 kvinnor och män i 31 länder. 79 procent av de svarande anses vara vanliga konsumenter och övriga 21 procent är prosumers, medvetna konsumenter.
Stor vikt har lagts vid de sistnämndas svar. När respondenterna har fått ange vade de gjort under det senaste året utifrån ett antal alternativ, anger 65 procent av de mer medvetna konsumenterna och 52 procent av de traditionella konsumenterna att de återvunnit sitt avfall regelbundet. Och 41 respektive 27 procent har agerat för att minska sitt koldioxidfotavtryck.
Störst tilltro har bägge grupperna till ideella organisationer/NGO:s samt till media. Lägst tilltro har de till den nationella regeringen. 83 respektive 67 procent anser sig också ha ansvar för att göra världen till ett bättre ställe. Och 64 procent respektive 54 anser att en person so regelbundet återvinner men aldrig röstar i val är en bättre medborgare än en person som röstar i varje val men aldrig anstränger sig för att minska sitt avfall.
Jag älskar att ta mitt demokratiska ansvar och röstar gärna i alla val, oavsett om det är till kyrkofullmäktige, EU-parlamentet eller riksdagsvalet. Det är ju ändå bara en gång vart fjärde år (i riksdagsval åtminstone) som vi alla har samma makt, varsin röst.
Men jag älskar också att återvinna, att källsortera ut varje förpackning, krympfilm, tidning, matavfall och glödlampa från varandra. För jag vet vilken nytta det gör. Men att jag skulle låta bli något av båda alternativen ser jag som föga otroligt. Jag anser vidare att ovanstående undersökning blir lite skev i sina slutsatser. Visst ska man ta ansvar och källsortera, men det kan ju finnas omständigheter (som otillräckligt utbyggd källsortering, långa avstånd, glesbygd, ålderdom m.m) som gör att man inte är lika ivrig att återvinna sitt avfall som att rösta i olika val.
Jag vill kunna fortsätta att återvinna, källsortera och agera förebyggande i framtiden, genom mitt sätt att leva, men för att jag ska kunna göra det måsta jag också vara med och påverka samhället, så att man får de politiker som man vill ha (oavsett vilket block man tillhör), och att de stiftar de lagar och regler som vi har att rätta oss efter. Som förhoppningsvis underlättar min framtida möjlighet till enkel och miljöriktig avfallshantering, återvinning och källsortering. Kanske leder de valen till att kloka och resonliga människor kommer till makten och på så sätt kan skapa förutsättningar för gemene man att både återvinna och utnyttja sin demokratiska rättighet; att rösta.

Martin Dyberg
Chefredaktör
Recycling & Miljöteknik
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078