23948sdkhjf

Örebros matavfall blir biogas

Från och med 1 mars blir allt matavfall som samlas in i Örebro kommun till biogas istället för att komposteras.
Under 2012 samlade Örebro kommuns invånare in 7254 ton matavfall. Tack vare den mängd biogas som kan produceras av matavfall hoppas kommunen kunna ersätta motsvarande 486 000 liter bensin eller 362 700 liter diesel.
- Att matavfallet blir till biogas betyder att ännu mer benin och diesel kan ersättas med miljövänlig fordonsgas. Förhoppningsvis sorterar vi örebroare också ut en större mängd av vårt matavfall hemma, istället för att slänga det i restavfallet, säger Ulrika Sandberg, ordförande i Tekniska Nämnden i Örebro.
Övergången till rötning innebär dock vissa förändringar vid sortering av matavfall. Gräs och löv kan fortfarande slängas i kärlet för matavfall, men däremot inte längre jord, kvistar eller grenar. I och med övergången till rötning kommer alla som sorterar ut sitt matavfall att göra ännu mer nytta för miljön, skriver kommunen i ett pressmeddelande.
- Vi vill tacka alla som köpt jord av oss under åren. Vi hoppas på förståelse för att vi nu övergår till en behandlingsform där även energin av matavfallet tas tillvara, säger Jonas Fintling, verksamhetschef Avfall vid Tekniska Förvaltningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08