23948sdkhjf

En av fem känner till PET-flaskans miljöpåverkan

Vår konsumtion av läsk och kolsyrat vatten på burk och PET-flaska bidrar till utsläpp av drygt 117 000 ton koldioxid per år. Men kunskapen om klimatutsläppen är låg. Endast en av fem svenskar känner till på vilket sätt konsumtion av drycker i PET-flaskor påverkar vår miljö. Det visar en ny opinionsundersökning som SodaStream låtit göra.
– Att så få känner till hur stor negativ inverkan på vår miljö som PET-flaskor bidrar till är alarmerande. Hanteringen av PET-flaskor är ett föråldrat system. Trots att Sveriges konsumenter är bra på att återvinna bidrar denna hantering till enorma koldioxidutsläpp, säger Daniel Dembovsky, marknadschef på SodaStream i Sverige.

I Sverige är konsumenterna duktiga på att återvinna våra burkar och PET-flaskor. Men trots den höga graden av återvinning bidrar konsumtionen av läsk och kolsyrat vatten på burk och flaska till över 117 000 ton koldioxidutsläpp årligen. Om konsumenterna istället kolsyrar läsk och bordsvatten på egen hand kan utsläppen nästan halveras.

En liter läsk eller kolsyrat vatten på burk eller flaska bidrar under sin livslängd till 171 g koldioxidutsläpp i genomsnitt. Egenkolsyrad läsk eller vatten bidrar till ungefär hälften så mycket utsläpp med 88 g koldioxidutsläpp per liter i genomsnitt. I Sverige konsumerar vi 680 miljoner liter läsk och vatten på burk eller flaska per år, enligt Sveriges Bryggerier. Om alla konsumenter går över till att kolsyra drycken hemma istället kan utsläppen minska med 56 000 ton koldioxid per år. Det motsvarar hela 39 000 flygresor till Thailand tur och retur*.

– Tänk om, säger vi till dem som tror att återvinning är hela lösningen. Genom att istället kolsyra läsken på egen hand hemma kan man minska sin klimatpåverkan drastiskt, säger Daniel Dembovsky.

Att göra sin egen läsk med SodaStream är ett miljövänligt alternativ till vanlig läsk på flaska. Råvaran, färskt och kallt vatten, finns direkt i kranen. Användning av kolsyresystem för hemmabruk med återanvändbara PET-flaskor och kolsyrepatroner innebär mindre förpackningsavfall och mindre föroreningar orsakade av transporter av buteljerade drycker.

* Uträkningen baseras på siffror från SAS utsläppskalkylator för sträckan ARN-BKK med passagerarplan SK A340-300.

Undersökningen genomfördes i februari 2013 av Snabba Svar på uppdrag av SodaStream. I undersökningen fick 1007 svenskar svara på frågan ”Vet du på vilket sätt konsumtion av drycker i pet-flaskor påverkar vår miljö?”. 81 procent svarade ”Nej” och 19 procent svarade ”Ja”.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062